Hlavní obsah

Čína nechce Američana v čele Světové banky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co ve středu prezident Světové banky Robert Zoleick oznámil očekávaný odchod, objevily se nejen spekulace, kdo by jej mohl nahradit, ale také tlak na změnu způsobu výběru nového šéfa instituce. Čína a Brazílie i charitativní organizace si přejí, aby byl výběr otevřený a šéfa nenavrhovaly jen Spojené státy, uvedl web Bloomberg.

Článek

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí oznámil, že Peking vyslyšel volání rozvojových zemí, že je čas změnit tradici, kdy USA nabízely kandidáta: „Měl by být vybrán na základě zásluh a v otevřené soutěži.“

Totéž uvedl i guvernér mexické banky Agustin Carstens, podle něhož by měly rozhodovat zásluhy ne předem stanovené zásady.

Také podle brazilského ministra financí Guida Mantegy není žádný důvod, aby se prezident pocházel z určité země.

Presidenta  vybíraly USA

Dosud stál v čele banky vždy Američan a USA se snažily, aby to byla silná osobnost. V rámci dohody s Evropou platilo, že nyní USA navrhují šéfa Světové banky a EU předsedu Mezinárodního měnového fondu.

V kolektivním otevřeném dopise se ale píše, že by jej měla vybírat většina z členských zemí. Signatářem listu je i vlivná nevládní a charitativní organizace Oxfam. „Způsob, jakým se vybírá prezident Světové banky, potřebuje změnu. Banka působí jen v rozvojových zemích, takže žádný kandidát, který nemá jejich podporu, by neměl stanout v jejím čele,“ řekla zástupkyně Oxfamu Elizabeth Stuartová.

Jako první se ale objevily spekulace, že by v čele instituce mohla stanout současná americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová nebo poradce ministerstva financí Larry Summer.

Podle některých kuloárových zpráv Spojené státy umožnily, aby v čele Mezinárodního měnového fondu po odchodu Dominique Strausse-Kahna stála další Francouzka Christine Lagardeová právě výměnou za podporu Clintonové.

Clintonová však popřela, že by měla o post zájem, uvedla agentura Reuters

Loni banka poskytla úvěry ve výši 57 miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám