Hlavní obsah

Vůle k reformám je hlavní, pak se dá jednat o úvěru, vyslechlo si Maďarsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Budapešť

Maďarsko musí nejprve prokázat, že má snahu důkladně stabilizovat ekonomiku a prosazovat rozumnou politiku. Teprve pak se dá jednat o poskytnutí záložního úvěru, o který země žádá. Uvedla to šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová při jednání s maďarskou vládní delegací.

Foto: Stephen Jaffe, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

„Než bude fond schopen určit, kdy a zda vůbec zahájí jednání o poskytnutí záložního úvěru, bude muset vidět hmatatelné kroky, které ukážou silné odhodlání (maďarských) úřadů řešit všechny záležitosti, které jsou relevantní pro makroekonomickou stabilitu,“ řekla Lagardeová, kterou citovala agentura Reuters.

Maďarsko je pod značným tlakem, aby změnilo několik zásadních zákonů, které schválilo teprve před pár týdny. Evropská komise například ve středu varovala, že Budapešť může čelit právním důsledkům, pokud některé kontroverzní zákony nezmění.

Forint na historickém minimu

Zdrojem sváru je například zákon o centrální bance, který podle celé řady expertů ohrožuje nezávislost maďarské měnové autority.

Ceny maďarských aktiv se v posledních týdnech kvůli nejistotě kolem dalšího vývoje v Maďarsku výrazně snížily. Kurz forintu se tak propadl až k 324 HUF/EUR, což bylo historické minimum. Ve čtvrtek se ale situace hodně zlepšila, protože Maďarsku se podařilo na trhu umístit státní dluhopisy ve větším objemu, než plánovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám