Hlavní obsah

Poláci půjčí Měnovému fondu 6,3 miliardy eur

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na řešení dluhové krize v eurozóně půjčí Poláci Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) 6,3 miliardy eur (160 miliard Kč), informoval v pondělí v rozhovoru pro varšavské rádio RMF FM ministr financí Jacek Rostowski.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Evropská unie se na návrhu poskytnout MMF půjčku 200 miliard eur nedohodla. Peníze poskytne především eurozóna, která dá 150 miliard eur, jak slíbila. [celá zpráva]

Polská půjčka půjde z devizových rezerv Národní banky Polska (NBP). Polsko, které není členem eurozóny, bude uvolňovat peníze postupně a transakci automaticky zastaví v případě, když se zhorší ekonomická situace země. „Tehdy by se prostředky vrátily do NBP,“ řekl Rostowski.

Polsko půjčku poskytne na tři roky a o jejím udělení rozhodla NBP. S jejím poskytnutím v pondělí vyslovil ostrý nesouhlas šéf opoziční strany PiS Jaroslaw Kaczyňski.

Na půjčku by mohly přispět i Česká republika, Dánsko a Švédsko. Zda peníze nakonec poskytnou, ale zatím není jasné, stejně jako výše jejich případných příspěvků. U Prahy je to nejisté kvůli výši sumy.

„Českou republiku nelze uvádět mezi zeměmi, které přispějí,“ řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Reklama

Výběr článků

Načítám