Hlavní obsah

V Japonsku našli radioaktivní cesium v dětském sušeném mléku

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská potravinářská společnost Meiji Holdings stáhla z tuzemského prodeje 400 000 balení kojeneckého sušeného mléka. Důvodem byla přítomnost radioaktivního cesia, jak uvedla agentura Reuters.

Článek

Akcie Meiji se po tomto zjištění propadly téměř o 10 procent, což je nejníž za poslední dva roky. Podle odborníků pochází radioaktivní látka z jaderné elektrárny Fukušima, zdevastované v březnu masivní přívalovou vlnou tsunami, kterou způsobilo podmořské zemětřesení.

Cesium se dostalo do sušeného mléka podle mluvčího společnosti během procesu sušení za použití čerstvého vzduchu. Testy ukázaly, že obsah cesia činí maximálně 30,8 becquerelů na kilogram, což je pod přípustnou normou 200 becquerelů na kilogram, jak stanovuje ministerstvo zdravotnictví.

Meiji přesto kontaminovaný výrobek stáhla, mimo jiné i s ohledem na kojence, citlivější ke škodlivým účinkům radioaktivity.

Japonská společnost se nedokáže zbavit obav z možné nadměrné radioaktivity, obsažené v zelenině, mléku, mořských plodech a dalších potravinách, přestože japonské úřady ujišťují o tom, že tyto úrovně nejsou lidskému organismu nebezpečné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám