Hlavní obsah

Evropská unie se dohodla na úsporném rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie bude v příštím roce fungovat podle úspornější verze rozpočtu, její výdaje na rok 2012 se zvýší o dvě procenta na 129,1 miliardy eur (3,3 biliónu korun). Ačkoli europoslanci v říjnu prosadili štědřejší rozpočet ve výši 133,1 miliardy eur, nyní musel Parlament po dlouhém jednání ustoupit požadavkům členských států.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vlády 27 členských států Evropské unie jednaly s Evropským parlamentem 17 hodin a ke shodě nakonec obě strany došly v sobotu časně ráno. "Opravdu se mi ulevilo. Dohody jsem dosáhli jednomyslně," uvedl zástupce polského ministerstva financí Jacek Dominik.

"Je to úsporný rozpočet," poznamenal eurokomisař Janusz Lewandowski.

Europoslanci původně schválili zvýšení o 5,2 procenta oproti roku 2011, nakonec se však prosadila úspornější verze, kde se výdaje zvyšují jen o dvě procenta, tedy zhruba o inflaci.

Podle členů unie se musí rozpočet sedmadvacítky přizpůsobit neradostným hospodářským výhledům, s nimiž se potýkají vlády v jednotlivých státech. "Vzhledem k úsporným opatřením v členských státech musíme prakticky zvažovat každé euro," řekl Dominik.

Rozpočet EU musí ještě projít oficiální schvalovací procedurou, ale nyní už půjde jen o formalitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám