Hlavní obsah

Ze skleniček s bernardýnem se uvolňuje nebezpečné kadmium a olovo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před sadou skleniček s potiskem bernardýna balených po šesti kusech v kartonu s textilní výplní. Důvodem je nadměrný obsah kadmia a olova, které se uvolňují z okraje pro pití. Uvedl to mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Článek

Na karton je přilepena etiketa s názvem pražské firmy Rico Art jakožto dovozcem a distributorem včetně loga firmy, e-mailového a telefonického spojení a webových stránek firmy. Dále se na etiketě nachází symbol výrobku určeného pro styk s potravinami (kelímek s vidličkou) a text „Děláme kdekoho šťastným“. Výrobce ani zemi původu se zjistit nepodařilo.

„Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při pití z takové skleničky může docházet ke kontaminaci rtů a nápoje toxickými kovy,“ uvedl hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Kadmium se dokáže hromadit v lidském organismu, zejména v ledvinách a játrech. Detoxikace je pomalá a hrozí nebezpečí chronických otrav. Olovo může poškodit ledviny, játra, nervový systém, červené krvinky, cévy nebo svalstvo.

„Olovo prochází placentou, a proto je při expozici matky exponován i plod,“ doplnil Vít.

Reklama

Výběr článků

Načítám