Hlavní obsah

Zimní dovolená v zahraničí letos vyjde dráž než před rokem

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letošní zimní dovolená na horách vyjde dráž než ta loňská. Do ceny zahraničních pobytů se promítl slabší kurz české koruny vůči euru, stejně jako vyšší ceny pohonných hmot. Rozdíly nejsou ale nijak výrazné, podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta se jedná o zdražení v řádech několika set korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průměrně jezdí do zahraničí na hory zhruba 1,5 miliónů milovníků zimních sportů, z nichž naprostá většina používá auto nebo autobus. Protože se v alpských zemích kromě Švýcarska platí eurem, tak nezanedbatelnou roli hraje kurz eura ve vztahu k české měně.

„V minulém roce v únoru bylo možné koupit jedno euro zhruba za 24,50 Kč. Na začátku listopadu je jedno euro zhruba o korunu dražší a stojí přes 25,50 Kč,“ uvedl pro Novinky Novák.

Roste cena benzínu

Také vyšší cena benzínu celou dovolenou v zahraničí mírně prodražuje, neboť od minulé zimy docela výrazně vzrostla a nic nenasvědčuje tomu, že by v následujících měsících měly ceny nějak výrazněji poklesnout.

„Zatímco v únoru 2011 byla průměrná cena Naturalu 95 zhruba na úrovni 33,30 Kč, tak v současnosti je litr benzínu zhruba o 1,40 Kč dražší,“ připomněl Novák s tím, že při cestě na české hory se zvýšení ceny výrazně neprojeví, ale při cestě do Rakouska, Itálie nebo dokonce Francie je již vyšší cena znát.

Docela markantní rozdíly v ceně benzínu jsou i v jednotlivých zemích. Zatímco u našeho jižního souseda – Rakouska – stojí litr benzínu zhruba o korunu méně než u nás, tak v Itálii je benzín naopak téměř o pět korun na litru dražší než v Česku. V Německu cena vychází o dvě až tři koruny na litr více.

Reklama

Výběr článků

Načítám