Hlavní obsah

Koruna dramaticky oslabuje

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koruna dále oslabila k evropské měně na nejnižší úroveň od prosince loňského roku a výrazně ztratila i vůči americkému dolaru. Podle údajů Patria Online byla před 11.00 hodin slabší k euru o 13 haléřů na 25,33 Kč/EUR a k dolaru o 22 haléřů na 18,47 Kč/USD. Během tohoto týdne koruna již ztratila více než 35 haléřů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Oslabování koruny má několik důvodů. „Jednak je to přetrvávající nervozita na trzích, která nyní pramení hlavně z Itálie, kde dnes výnos 10letého státního dluhopisu dosáhl kritické hranice sedmi procent,“ uvedl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin. [celá zpráva]

Dalším důvodem jsou domácí události. Výhled české ekonomiky se citelně zhoršuje kvůli situaci v eurozóně a v minulém týdnu tak prognózy růstu české ekonomiky snížilo jak ministerstvo financí, tak Česká národní banka.

Špatné zprávy ze zahraničí i tuzemska

Nepříznivá data chodí jak z eurozóny, tak z domácí ekonomiky. „Tento týden byla zveřejněna řada dat z české ekonomiky a zklamal především nízký růst průmyslu a propad maloobchodních tržeb,“ připomněl Šimek.

Z příznivých dat, jako pokles nezaměstnanosti na 7,9 procenta nebo přebytek zahraničního obchodu, naopak nedokázala těžit, protože v kontextu celkového vývoje je jasné, že v dalších měsících se i tato data zhorší.

Ve středu pak byla zveřejněna inflace, která se celý rok držela velmi nízko pod dvěma procenty a nyní vyskočila na 2,3 procenta. „K nízké inflaci přitom samozřejmě přispívala silná koruna, která zlevňovala dovážené zboží,“ vysvětlil Šimek s tím, že její oslabení tak může některé zboží zdražit. Přesto nízká spotřebitelská poptávka by měla vyšší růst cen i nadále tlumit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám