Hlavní obsah

ČNB s úrokovými sazbami nepohnula

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala v souladu s očekáváním analytiků úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta. Uvedl to mluvčí ČNB Marek Petruš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České národní banky

Článek

„Postupně revidované očekávané výsledky ekonomiky pro letošek i rok 2012 ukazují na její zpomalování, pro změnu sazeb tedy není důvod,“ sdělil analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Zatímco dříve odborníci diskutovali varianty růstu nebo stagnace sazeb, nyní jsou reálnější spíše stagnace a pokles. Na konci září to ostatně naznačil i guvernér ČNB Miroslav Singer v rozhovoru pro stanici CNBC.

Sazby stejné i v příštím roce?

Podle Kozuba ponechá ČNB sazby beze změny minimálně do poloviny příštího roku. „Nahrává tomu i vlažná spotřebitelská poptávka, která by měla příští rok ještě mírně klesnout,“ doplnil.

Analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank se domnívá, že stávající výši sazby ČNB ponechá dokonce po celý příští rok. Odhad růstu tuzemské ekonomiky by měl podle Brožky činit v příštím roce jen 0,3 procenta. Nedávno zveřejněná prognóza ministerstva financí hovoří o jednoprocentním růstu.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám