Hlavní obsah

Škodovka zdvojnásobila hrubý zisk, vyrábět chce více modelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav
Aktualizováno

Mladoboleslavská Škoda Auto meziročně zdvojnásobila zisk před zdaněním na 588 miliónů eur (asi 14,6 miliardy korun). Rovněž hodlá vyrábět více modelů, aby celosvětové prodeje dosáhly do roku 2018 minimálně 1,5 miliónu vozů. Informoval o tom mluvčí automobilky Rudolf Dreithaler.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda

Článek

Škodovce se dařilo i v dalších ukazatelích. Provozní zisk jí v prvních třech čtvrtletích roku vzrostl o více než 83 procent na 575 miliónů eur (asi 14,3 miliardy korun). Tržby meziročně vzrostly o pětinu na 7,6 miliardy eur (asi 188,7 miliardy korun). Největší tuzemská automobilka také zvýšila prodeje o 16,8 procenta na 664 800 vozů.

V důsledku větší modelové pestrosti Škoda letos na podzim na českém trhu představila malý vůz Citigo a na indickém trhu model Rapid. Citigo se na českém trhu objeví v týdnu na přelomu listopadu a prosince.

Za každého půl roku nový model

„V příštích letech bude v průměru každých šest měsíců představen jeden nový model značky Škoda,“ doplnil předseda představenstva společnosti Škoda Auto Winfried Vahland. V příštím roce by měla firma například spustit výrobu kompaktní limuzíny menší než model Octavia.

Automobilka za prvních devět měsíců roku zvýšila také investice z loňských 148 miliónů eur (asi 3,7 miliardy korun) na letošních 378 miliónů (asi 9,4 miliardy korun). Peníze firma využila na přípravu výroby nových modelů a na rozšíření kapacity výrobních závodů v Česku. K 30. září v automobilce pracovalo 25 665 lidí, což je meziročně o 900 zaměstnanců více.

Reklama

Výběr článků

Načítám