Hlavní obsah

Americká ekonomika přeřadila na vyšší rychlost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu zrychlila růst na 2,5 procenta. To je skoro dvojnásobek proti předchozímu čtvrtletí, kdy hrubý domácí produkt v ročním přepočtu vzrostl o 1,3 procenta. Výsledek je přesně v souladu s průměrnými odhady analytiků. Dolar po zveřejnění údajů oslabil vůči euru a dolů se vydaly i ceny zlata.

Foto: Hyungwon Kang , Reuters

Americký ministr financí Timothy Geithner

Článek

Největší ekonomika světa nyní roste nejrychleji za poslední rok a podle analytiků je pravděpodobné, že příznivý vývoj potrvá i v závěru roku. Růst během třetího čtvrtletí byl výsledkem stoupajících výdajů spotřebitelů i firem, ale přispěl k němu i zahraniční obchod.

I když část růstu HDP jde na vrub zlepšení přechodných faktorů, které v předchozích měsících růstu ekonomiky bránily, citelné zrychlení tempa růstu i tak pro ekonomiku znamená velkou úlevu.

Ještě před pár týdny totiž ekonomové předpokládali, že ekonomika může zamířit zpět k recesi. Takové riziko nyní značně zesláblo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám