Hlavní obsah

Evropské akciové trhy zažily tragický kvartál

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské akciové trhy zažily jeden z nejhorších kvartálů v historii. Německé a francouzské akcie ztratily od konce června čtvrtinu své hodnoty. Britský index FTSE 100 se propadl o 13,7 procenta, což je nejvíce od roku 2002. Naopak nečekaně v září vzrostla v eurozóně inflace, a to na tři procenta.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ani to, že se podaří rozšířit záchranný Evropský fond finanční stability (EFSF), který má poskytovat půjčky zadluženým zemím, trhy neuklidnilo.

I v pátek evropské trhy pokračovaly v pádu, kdy německý index Dax ztratil 2,44 procenta, pařížský Cac 40 půldruhého a britský FTSE 1,3 procenta.

Potvrzuje to nestabilitu evropských trhů, které vyvolala především dluhová krize, jež se z Řecka šíří a v samotném Řecku se ji nedaří zkrotit.

Situace může být horší

Nejvíce je postižen bankovní sektor, protože mnohé finanční ústavy Řecku půjčovaly. Akcie Deutsche Bank a německé Commerzbank ztratily od konce června třetinu své hodnoty. Ještě hůře jsou na tom papíry francouzských bank, akcie Societe generale se propadly o padesát procent a BNP Paribas o 40 procent.

Zatím však jsou ale akcie stále výše než za hypoteční krize v roce 2008. „Jsou tu jistě rozšířené náznaky velmi vážného finančního tlaku, ale nejsou tak velké a dramatické, jako byly v letech 2007 a 2008," řekl BBC ekonom banky UBS George Magnus.

Investoři se ale bojí, že se situace může dále zhoršit. Je to vidět i z toho, jak reagují trhy. V očekávání zpomalení růstu klesají i ceny komodit, severomořská ropa Brent zlevnila za kvartál o osm procent.

Propady postihly i ekonomiky za mořem, ale ne tak dramaticky, když Dow Jones ztratil za tři měsíce deset procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Německo hlasovalo pro záchranu eura

Německý parlament ve čtvrtek velkou většinou schválil posílení záchranného fondu na stabilizaci eura, který má být určen na půjčky zemím s dluhovou krizí. Pro...

Výběr článků

Načítám