Hlavní obsah

Příští rok bude bez práce více než čtvrtina Řeků, očekávají tamní odbory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra nezaměstnanosti v Řecku se v příštím roce vyšplhá na 26 procent. Předpovídá to podle agentury DPA studie institutu pro výzkum práce, který je součástí Všeobecné konfederace řeckých pracujících (GSEE). V letošním druhém čtvrtletí nezaměstnanost stoupla na 16,3 procenta z 15,9 procenta v předchozích třech měsících.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Lidé protestují proti vládním škrtům před parlamentem v Aténách

Článek

Vysoká nezaměstnanost podle institutu ohrožuje sociální smír v zemi. "Mluvíme o 1,3 miliónu nezaměstnaných v zemi s populací 11,3 miliónu," připomněl šéf institutu Savvas Robolis.

Vysoká nezaměstnanost podle institutu ohrožuje sociální smír v zemi. "Mluvíme o 1,3 miliónu nezaměstnaných v zemi s populací 11,3 miliónu," připomněl šéf institutu Savvas Robolis.

Institut předpokládá, že řecká ekonomika se vrátí k růstu až v roce 2015. Loni se řecký hrubý domácí produkt snížil o 4,5 procenta a v letošním roce se očekává pokles o 5,3 procenta, napsala agentura DPA.

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc. S Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem se Atény dohodly na podmínkách čerpání tříletého úvěru v objemu 110 miliard eur (2,7 biliónu Kč). Letos v červenci byl na mimořádném summitu eurozóny dohodnut druhý záchranný úvěr ve výši 109 miliard eur, k němuž mají na rozdíl od prvního úvěru přispět i soukromí věřitelé.

Výměnou za mezinárodní finanční pomoc musí Řecko plnit řadu podmínek, zejména privatizovat státní firmy a zavádět úsporná opatření s cílem snížit zadlužení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám