Hlavní obsah

Evropská komise schválila daň z finančních transakcí, Česko je proti

• Aktualizováno

Evropská komise schválila návrh na zavedení daně z finančních transakcí. Před europoslanci to ve středu řekl šéf komise José Barroso. Ročně to podle něj může přinést až 55 miliard eur. Česká vláda už dříve se zavedením daně vyjádřila nesouhlas. Evropský parlament ve středu schválil balík opatření pro boj s krizí a pro předcházení jejímu opakování v budoucnu. Za porušování rozpočtové kázně budou hrozit sankce.

Foto: Profimedia.cz

Měnou Evropské unie se stalo euro

Článek

"Je čas, aby finanční sektor přinesl společnosti svůj příspěvek," řekl Barroso ve Štrasburku před europoslanci při přednesu zprávy o stavu Evropské unie. Připomněl, že členské státy v posledních třech letech schválily pomoc či záruky pro finanční sektor ve výši 4600 miliard eur. [celá zpráva]

O zavedení daně z finančních transakcí se v EU i ve světě nějakou dobu hovoří. Mezinárodnímu společenství se ale zatím nepodařilo dohodnout na společném postupu.

"S tímto návrhem se Evropská unie stane předjezdcem v globálním zavádění daně z finančních transakcí," řekl k dnešnímu rozhodnutí eurokomisař pro daňové otázky Algirdas Šemeta. "Jsem přesvědčený, že naši partneři v G20 budou zájem tuto cestu následovat," dodal.

Česká vláda s novinkou nesouhlasí

Česká vláda koncem srpna uvedla, že se zavedením daně z finančních transakcí nesouhlasí. Podle premiéra Petra Nečase má v této věci kabinet podporu České národní banky. Nečas upozornil, že by šlo o průlomový moment, protože případný souhlas s poplatky za bankovní transakci by de facto vedl k zavedení prvních evropských daní.

"Samozřejmě my nemáme sebemenší pochybnosti, že banky by za jakékoli finanční transakce přenesly náklady poplatků na koncové uživatele, čili na klienty. Koneckonců jak už to banky v České republice díky své poplatkové politice dělají," řekl Nečas.

Plán na zavedení daně z finančních transakcí podporuje Německo. Proti ostře vystoupila například Británie a řada evropských bank, podle nichž tato daň nebude mít na stabilizaci trhů žádný vliv.

Zatím není jasné, od kdy by mohla daň začít případně platit. Například podle agentury AFP by to nemělo být dříve než v roce 2014.

Země porušující rozpočtová pravidla čekají sankce

Europoslanci ve středu schválili balík opatření pro boj s krizí. Jde o zpřísnění rozpočtových pravidel - mimo jiné o snazší uvalování sankcí vůči zemím porušujících dohodnuté normy.

Dojednání finální podoby opatření, které jsou unijní reakcí na krizi, se táhlo více než jeden rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám