Hlavní obsah

Kellner chce prodat podíl v Generali a odejít z pojišťovnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost PPF, kterou ovládá český finančník Petr Kellner, chce urychlit prodej svého podílu v Generali PPF Holdingu. Do něj patří Česká pojišťovna i další pojišťovací ústavy v regionu střední a východní Evropy. V holdingu má PPF 49procentní podíl, přičemž opci na prodej může uplatnit v roce 2013. O odchod se však pokouší již nyní.

Článek

Informaci o snaze PPF zbavit se podílu v pojišťovacím gigantu informoval list E15 s tím, že Kellnerova společnost se o tento krok již před časem neúspěšně pokusila.

Snahu zablokoval jeden z akcionářů holdingu, italská společnost Mediobanca, s tím, že suma, kterou by bylo nutné PPF vyplatit, je příliš vysoká. Odhadovaná hodnota podílu byla podle odhadů z počátku letošního roku zhruba 2,5  až tři miliardy eur (podle aktuálního kurzu cca 61 až 73 miliard korun).

PPF proto údajně přišla s kompromisním návrhem, který počítá s postupným prodejem, který by začal počátkem příštího roku.

Kellnera zajímá ruský trh

Český podnikatel zřejmě počítá s tím, že se jeho majetek ještě zhodnotí. Generali totiž oznámila, že se stále hlásí k záměru uzavřít do konce roku s druhou největší ruskou bankou VTB dohodu o společném podniku, který by se vrhl na ruské pojišťovnictví. Dokud Italové Kellnera nevyplatí, musejí Generali i PPF respektovat dohodu, podle níž jeden bez druhého v ruském pojišťovnictví neučiní ani krok.

Jediná věc, na které PPF podle svého mluvčího Milana Tománka aktuálně pracuje, je podpora dvoustranného jednání Generali s VTB o spojení pojišťovacích aktiv obou skupin v Rusku. "Opce, kterou skupina PPF má ve vztahu k menšinovému podílu v Generali PPF Holdingu, byla popsána ve výroční zprávě a nastane v roce 2014," dodal bez bližších podrobností.

Díky celému manévru - vytvoření společného podniku s ruskou státní bankou a následnému prodeji podílu PPF Italům - by Kellner mohl vyřešit i starý spor s ruským podnikatelem Olegem Děripaskou o pojišťovnu Ingosstrach. Menšinový podíl PPF v Ingosstrachu by byl totiž také převeden do společného podniku a Kellner by nakonec fakticky inkasoval peníze i za jeho prodej.

PPF se nebojí rizika,které Generali odrazuje

Snaha urychlit odchod PPF z holdingu s Generali zřejmě souvisí s rozdílným přístupem vůči novým příležitostem na východních trzích. "My už jsme také relativně velká skupina, jsme ale flexibilní a rozhodujeme se rychle," prohlásil před časem muž číslo dvě v PPF Jiří Šmejc. PPF a Generali se podle něj lišily v chuti jít do rizika a schopnosti rychle se rozhodnout. Neochotu podporovat údajně příliš riskantní Kellnerovy plány v Rusku potvrzovali i někteří akcionáři Generali.

Zatímco pojišťovnictví zřejmě z hledáčku Petra Kellnera víceméně zmizí, nadějně se rýsují jiné obory jeho podnikání - retailové i korporátní bankovnictví, maloobchod, těžba drahých kovů, energetika nebo reality. Nejhodnotnějším Kellnerovým aktivem je Home Credit - především díky aktivitám v Rusku, ale i v Česku, napsal list.

Reklama

Výběr článků

Načítám