Hlavní obsah

Vše pro vlast: francouzští miliardáři chtějí více zdanit

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Někteří z nejbohatších lidí ve Francii včetně dědičky společnosti L’Oréal či šéfa ropného koncernu Total vyzvali vládu, aby jim zvedla daň na jejich majetek. Důvodem je snaha pomoci vyřešit finanční problémy země, jak uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Nejbohatší žena Francie Liliane Bettencourtová

Článek

V petici zveřejněné na internetových stránkách týdeníku Le Nouvel Observateur v úterý vyzvalo 16 vrcholových manažerů, podnikatelů a supermovitých jednotlivců k vytvoření speciální daně z jejich majetku.

Signatáři petice, mezi nimiž se nachází i dědička společnosti L’Oréal Liliane Bettencourtová, šéf ropného gigantu Christophe de Margerie nebo prezident letecké společnosti Air France KLM Jean-Cyril Spinetta, tak v podstatě navazují na nedávné prohlášení amerického miliardáře Warrena Buffetta.

Ten se nechal slyšet, že je pro, aby orgány v USA zvedly daně jemu i dalším lidem s mimořádně vysokými příjmy. A důvod? Přispět k úsporným opatřením, která si předsevzala uskutečnit vláda Spojených států. [celá zpráva]

Hledání peněz do rozpočtu

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy hodlá zrušit některé daňové výjimky pro bohaté. Rád by totiž získal v příštím roce navíc pět až deset miliard eur do státního rozpočtu.

Ministryně pro rozpočet Valérie Pecresseová již tento měsíc avizovala, že vláda pracuje na větším zdanění těch Francouzů, kteří vydělávají více než milión eur ročně (přes 24 miliónů korun). Podle odhadů by se toto opatření týkalo asi 30 000 lidí a do státní kasy by přiteklo zhruba 300 miliónů eur.

Sarkozy, který bude v dubnu příštího roku zkoušet štěstí v prezidentských volbách, by rád snížil deficit své země v roce 2012 na 4,6 procenta HDP z letošních 5,7 procenta HDP. Pro zemi galského kohouta a potažmo pro celou eurozónu je klíčové udržet francouzský rating na nejvyšší úrovni, tedy na stupni AAA.

„V době, kdy deficit státního rozpočtu a vyhlídky na zhoršení státního dluhu ohrožují budoucnost Francie i celé Evropy a kdy vláda žádá všechny o solidaritu, musíme i my přispět,“ uvádí se v petici miliardářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám