Hlavní obsah

Evropu i USA zachvátila panika, akcie zažívají volný pád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americké i evropské akcie zažívají ve čtvrtek prudký pád. Důvodem jsou oprávněné obavy z výraznějšího zpomalení globální ekonomiky, stejně jako důslednější kontrola poboček evropských bank v USA kvůli obavám z šíření dluhové krize, jak informuje agentura Reuters.

Článek

Americké akcie zahájily čtvrteční obchodování silným poklesem, který se po několika minutách zrychlil. Hlavní indexy ztrácely kolem čtyř procent, přechodně ale byly jejich ztráty i více než pětiprocentní.

Trh reagoval na sérii nových statistických dat, z nichž je patrné, že růst největší ekonomiky světa zpomaluje. Nervozitu zvýšila také zpráva, že americké úřady v obavách z šíření dluhové krize více kontrolují pobočky evropských bank v USA.

Podobně i ceny akcií na burzách v západní Evropě odpoledne výrazně prohloubily pokles a jejich hlavní index ztrácel až pět procent. Největší propad postihl banky, některé z nich ztrácely i více než deset procent.

V souvislosti s napjatou situací klesají i ceny ropy. Severomořská ropa Brent se dostala na 108 dolarů za barel.

Rekordně drahé zlato

Naopak cena zlata během odpoledne vystoupila na další rekord. Vedle horšího makroekonomického výhledu ji vzhůru táhne averze k riziku a také pokračující propad na burzách. Investoři přesouvají peníze do bezpečnějších aktiv, jakými jsou právě drahé kovy. Troyská unce (oz; 31,1 gramu) se během dne vůbec poprvé v historii vyšplhala těsně k 1830 dolarům (asi 31,103 Kč). Později se mírně snížila a pohybovala se kolem 1825 dolarů. Jen od začátku srpna už zlato vystoupilo na rekord ve dvou vlnách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám