Hlavní obsah

Růst výroby v Česku šestý měsíc za sebou zpomaluje

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Růst českého výrobního sektoru na počátku třetího čtvrtletí dále zpomaloval. Podle Indexu nákupních manažerů PMI, který klesl na 53,4 bodu z červnových 55,1 bodu, se celkové podmínky v české výrobní sféře zlepšily nejméně od ledna 2010.

Článek

Stávající úroveň PMI je nicméně pořád nad dlouhodobým průměrem průzkumu (52,9 bodu), ovšem pod trendem před hospodářskou krizí (54,1 bodu do června 2008). Hodnoty nad 50 bodů obecně poukazují na všeobecné zlepšení podnikatelských podmínek.

„Během sledovaného měsíce poklesly takřka všechny složky indexu, přičemž k největšímu propadu došlo u nových zakázek a zaměstnanosti. Obzvláště zpomalení v nárůstu zaměstnanosti svědčí o tom, že výrobci očekávají, že na slabém růstu z druhého čtvrtletí se nic nezmění ani ve třetím čtvrtletí,“ uvedl hlavní ekonom banky HSBC Murat Ulgen.

Pokles nárůstu nových objednávek

V červenci se růst nových zakázek zpomalil již popáté za šest měsíců. Aktuální nárůst nových objednávek byl nejslabší od prosince 2009 a dostal se pod historický průměr průzkumu. Během července rovněž došlo oslabení růstu nových exportních zakázek.

Pomalejší nárůst nových zakázek se v červenci promítl i do dalšího oslabení růstu výroby. Tempo růstu výroby oslabuje nepřetržitě již šest měsíců. Přesto však rozpracovanost v posledním měsíci silně vzrostla, což by v krátkodobém horizontu mělo podpořit výrobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám