Hlavní obsah

Ve Spojených státech roste propast mezi bohatými a chudými

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Propast mezi bohatými a chudými Američany je nyní největší za posledních 25 let, kdy se ve Spojených státech tento problém sleduje. Nedávná hospodářská krize rozdíly v nebývalé míře prohloubila a smazala tak dosavadní pokusy o pozdvižení životní úrovně chudých.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Bílí Američané jsou nyní v průměru dvacetkrát majetnější než Afroameričané a osmnáctkrát ve srovnání s hispánským obyvatelstvem. Průměrné bohatství bělošské americké domácnosti v údajích z roku 2009 se odhaduje na 113 149 dolarů (1,9 miliónu korun), zatímco v případě černošské domácnosti je to 5677 dolarů (96 000 korun) a hispánské 6325 dolarů (106 000 korun).

Ukazuje se, že hospodářská krize postihla hlavně mladé černošské a hispánské rodiny, které se během posledních deseti let zadlužily při řešení bytové situace, zatímco bělošské domácnosti vydělávaly na výnosech z cenných papírů. Experti se navíc obávají, že majetkové rozdíly se v příštích letech budou spíš zvyšovat.

Majetkové poměry hispánského obyvatelstva USA se v letech 2005 až 2009 zhoršily o 66 procent, vyplývá z analýzy statistických dat. Mezi černošským obyvatelstvem, které je postiženo víc než šestnáctiprocentní nezaměstnaností, byl propad majetkových poměrů více než padesátiprocentní, mezi bělochy jen šestnáctiprocentní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám