Hlavní obsah

Hračky v Česku budou bezpečnější, začala platit přísnější pravidla

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od středy vstupují v platnost nová, podstatně přísnější pravidla, která musejí hračky splnit, aby je bylo možné uvádět na trh a prodávat. Informovalo o tom ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Foto: Monika Ginterová, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Díky novým pravidlům zajišťujeme dětem mnohem lepší ochranu před nebezpečnými hračkami," zdůraznil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

Podle něj tímto krokem končí oblíbený trik některých prodejců nebo výrobců, kteří hračku drobnými písmeny prohlásili za dekorační předmět, když se nevešla do stávajících norem.

Jak nová pravidla nařizují, výrobce bude muset před uvedením na trh provést komplexní analýzu všech rizik, které mohou při používání hračky hrozit. Posuzují se fyzikální, mechanické nebo elektrické vlastnosti hračky a pamatuje se například i na radioaktivitu.

Tato povinnost se přitom vztahuje i na výrobce ze zemí mimo Evropskou unii; dovozce a distributor pak musí dohlédnout na to, že se vlastnosti, respektive bezpečnost hraček, při dovozu nebo prodeji nijak nemění.

Na dodržování pravidel, včetně přiložených bezpečnostních informací, dohlédne Česká obchodní inspekce (ČOI).

Reklama

Výběr článků

Načítám