Hlavní obsah

Česko vyhrálo miliardovou arbitráž, německý podnikatel neuspěl

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika vyhrála arbitráž s německým podnikatelem Rupertem Binderem. Ten po ní chtěl téměř pět miliard korun za zmaření svých investic do sítě celních jednatelství a spedičních center a krach své firmy Cargo Transport - Internationale Spedition.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Právu to v pondělí sdělil důvěryhodný zdroj obeznámený s průběhem arbitráže.

Ministerstvo financí informaci v úterý potvrdilo. Podle úřadu jde již o druhého německého investora, který neuspěl v arbitráži podle mezinárodní dohody o ochraně investic proti České republice.

"Jednoznačně se ukazuje, že Česká republika již nepatří mezi snadné kořisti v arbitrážních řízeních. Výsledek sporu představuje jasný signál těm investorům, kteří pomýšlejí na lacině získaný prospěch z arbitrážních řízení s Českou republikou," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek na webu svého úřadu.

Binder v roce 2003 napadl postup českých celních orgánů, který měl podle něj vést k faktické likvidaci jeho společnosti a zažaloval kvůli tomu Česko u arbitráže.

„Arbitři na konci letošního května přerušili řízení s tím, že si dají třicetidenní lhůtu na prostudování stostránkových materiálů. Nyní rozhodli o tom, že Binder nemá na odškodnění nárok,“ řekl zdroj.

Jak dále uvedl, květnové ústní řízení probíhalo v Praze a hlavním rozhodcem v tříčlenném mezinárodním senátu byl Švéd. Česko do tribunálu nominovalo nejmenovaného odborníka z Francie, Binder pak dal důvěru svému krajanovi z Německa.

Podle posledních oficiálních údajů ministerstva financí z letošního února se Binder domáhal po ČR odškodnění ve výši 2,3 miliardy korun. Původně přitom žádal „jen“ 654 miliónů. Své nároky na odškodnění však podle zdroje Práva postupně stupňoval tolik, že spolu s úroky ze žalované částky se teď blížily k pěti miliardám.

Druhý největší spor

Z arbitráže, která byla druhým největším sporem, který český stát v minulých letech vedl – hned po kauze Diag Human – však Binder nakonec odejde s prázdnou. Diag Human chce po ČR zhruba 14 miliard za to, že jí státní úředníci v 90. letech zmařili byznys s krevní plazmou.

Binder u nás vybudoval v 90. letech síť asi čtyř desítek celně deklaračních míst a spedičních středisek, v roce 2003 však jeho společnost Cargo Transport - Internationale Spedition, kterou si podle obchodního rejstříku založil už v listopadu 1990, tedy v době bývalého Československa, skončila v konkurzu.

Stalo se tak poté, co vystavovala celní průvodky na hraničních přechodech a mj. přitom poskytovala ručení řidičům, kteří dováželi naftu například ze Slovenska. Podle dřívějších informací médií šlo přitom o nezdaněné dodávky nafty a benzinu a od celní správy Binderova firma dostala obsílky na zaplacení stovek miliónů. Celníci jí nakonec zabavili zhruba 40 miliónů korun.

Jak už před časem napsal server Česká pozice, Binder při počáteční investici nepočítal s tím, že by se Slovensko mohlo v budoucnu stát cizím státem. „Po rozpadu federace se změnily zákony a německý investor musel již jednou proclené zboží nechat proclívat ještě jednou,“ uvedl server.

Ministerstvo financí letos v únoru informovalo, že Česko čelí čtrnácti arbitrážím za zhruba 24 miliard korun. Do této částky ale nezapočítalo miliardové nároky Diagu Human. Tuto kauzu má totiž na starosti ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám