Hlavní obsah

Rusko povolilo dovoz zeleniny z Česka

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko zrušilo zákaz dovozu zeleniny z České republiky a Řecka uložený minulý měsíc tamní vládou. Uvedla to agentura RIA Novosti s odkazem na ruský úřad na ochranu spotřebitele Rospotrebnadzor.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rusko uvalilo embargo na dovoz zeleniny z Evropy 2.června poté, co vypukla pandemie způsobená bakterií E. coli. Ta způsobila v Evropě smrt nejméně 40 lidí.

„Dovoz a prodej zeleniny z České republiky a Řecka jsou povoleny v Rusku od 11. července 2011 na základě osvědčení potvrzujícího její bezpečnost," informoval úřad.

Rusko už předtím zrušilo zákaz dovozu zeleniny z Belgie, Dánska, Nizozemska a Španělska.

Vyhlášený zákaz na dovoz zeleniny zaskočil jak zemědělce, tak evropské úředníky. Ruské úřady již dříve sdělily, že zákaz dovozu zruší tehdy, až bude přesně znám původ nákazy, která vypukla v Německu. Zdroj byl už nalezen, nákaza pochází ze semen dovezených z Egypta. [celá zpráva]

Rusko a Evropská unie se dohodly na zvláštním režimu 22. června. Ten předpokládá kontrolu bezpečnosti výrobků Evropskou laboratoří před jejich dodávkami do Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám