Hlavní obsah

Volkswagen se chce stát evropským supervýrobcem náklaďáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Německá automobilka Volkswagen (VW) získala ve výrobci nákladních vozů MAN SE 53,7 % akciového kapitálu, což představuje 55,9 % hlasovacích práv. Zajistila si tak cestu k vytvoření evropského nákladního giganta, který má vzniknout spojením německého MANu, švédské Scanie, v níž vlastní VW více než 70procentní podíl, a divize nákladních vozů VW. Uvedla to agentura DPA.

Článek

Zajištěním majority se tak automobilka přiblížila ke svému cíli, a to vytvoření předního evropského výrobce nákladních vozů schopného konkurovat firmám Volvo a Daimler.

MAN ztrácí svoji nezávislost po 253 letech. Firma přivítala skutečnost, že nyní bude patřit do rodiny Volkswagenu.

Získáním majority si Volkswagen zajistil možnost jmenování členů do dozorčí rady, což má urychlit spolupráci se Scanií. Volkswagen by měl v příštích týdnech předložit EK formální žádost o schválení fúze. Rozhodování EK však bude zřejmě trvat několik měsíců.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se chce stát největším výrobcem automobilů na světě. Firma již pracuje na převzetí německého výrobce sportovních vozů Porsche.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám