Hlavní obsah

Airbus si mne ruce, zakázky na aerosalonu ve Francii trhají rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Le Bourget

Evropský výrobce Airbus podepsal v rámci mezinárodního aerosalonu probíhajícího na letišti Le Bourget nedaleko Paříže s malajsijskou společností AirAsia rekordně velkou zakázku na 200 modernizovaných letadel A320neo s opcí na koupi stovky dalších. Uvedla to agentura Reuters s tím, že úhrnná katalogová cena činí 18,2 miliardy dolarů (asi 311 miliard korun).

Článek

Čtvrteční zakázka největšího asijského nízkonákladového přepravce AirAsia je vrcholem letošního aerosalonu. Zastínila tak středeční objednávku 180 menších letadel Airbusu od indické nízkonákladové společnosti IndiGo za zhruba 16 miliard dolarů.

Potvrzuje se tak prudké oživení poptávky po letecké dopravě v Asii a úspěch menších úsporných letounů, které těží z nynějších vysokých cen paliv.

Na tahu je Boeing

Ve čtvrtek si ještě od Airbusu objednal letadla A320neo další indický přepravce GoAir v počtu 72 kusů. Airbus nabízí modernizovaný model se 150 místy a oproti svému předchůdci se spotřebou nižší o 15 procent od konce loňského roku. První letadla začne dodávat v roce 2015.

Úspěch nové verze A320 vyvíjí tlak na amerického konkurenta Boeing. Ten nyní zvažuje, zda svůj nejprodávanější menší letoun 737 rychle zmodernizuje, nebo bude pracovat na zcela nové verzi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boeing 787 Dreamliner debutoval na letecké show v PařížiVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám