Hlavní obsah

Neusínejte na vavřínech, varuje MMF Španělsko

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Španělská ekonomika čelí značným rizikům a měla by prohloubit úsilí v souvislosti s uskutečňováním svých reforem, aby se zmírnily obavy trhu. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na zprávu Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Článek

Podle MMF se ve Španělsku sice uskutečnily v loňském roce rozsáhlé reformní kroky mající za cíl ekonomické ozdravení, přesto jsou rizika stále značná. Jde například o zhoršování fiskální situace v důsledku dluhové krize eurozóny. Jako slabé se rovněž jeví oživování španělské ekonomiky, která se navíc dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností.

"Nemůže být v žádném případě přerušeno reformní úsilí, včetně dalšího posílení věrohodnosti fiskální konsolidace a dokončení restrukturalizace finančního sektoru," připomněl MMF.

Španělsko se nachází pod zvýšeným dohledem investorů od loňského vypuknutí dluhové krize dluhu v eurozóně. Stále přetrvávají obavy, že bude muset čtvrtá největší ekonomika eurozóny následovat Řecko, Irsko a Portugalsku a požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Španělská ministryně financí Elena Salgadová považuje zprávu MMF za vesměs pozitivní a souhlasí s tím, že je nutno pokračovat v započatých reformách. Vláda si dala za cíl snížit letos schodek rozpočtu na šest procent HDP z loňské úrovně 9,2 procenta, což by se jí podle MMF mohlo podařit.

Reklama

Výběr článků

Načítám