Hlavní obsah

Brazilský superpřístav se má stát dálnicí do Číny

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sao Paulo

V Brazílii vzniká superpřístav Acu Superport nazývaný rovněž Dálnice do Číny. Za ambiciózním projektem ve státu Rio de Janeiro stojí multimiliardář Eike Batista, nejbohatší muž v Brazílii. Informaci přinesl Financial Times Deutschland.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Přístav povede hluboko do moře a do provozu má být uvedený v příštím roce. Jeho hloubka by měla být dostatečná, aby v něm mohla kotvit loď Chinamax, která bude schopná přepravovat najednou 400 000 tun železné rudy mezi Brazílií a Čínou. To je dvakrát více, než činí nosnost většiny stávajících lodí přepravujících hromadné náklady na této trase.

Majetek Batisty, podle časopisu Forbes osmého nejbohatšího muže světa, se odhaduje na 30 miliard dolarů (asi 498 miliard korun). Podnikatel hodlá do roku 2014 investovat přibližně 15 miliard dolarů do těžby ropy, plynu, energetiky a banské činnosti.

Větší než Manhattan

Projekt Acu se má stát největším přístavem na americkém kontinentu. Plocha, na níž vyroste, představuje 2,5násobek velikosti ostrova Manhattan. Batista si slibuje, že přiláká investice za 40 miliard dolarů. Podle něj se v okolí nachází značné zásoby ropy a zemního plynu.

Partnery projektu jsou čínský Wuhan Iron and Steel, který staví ocelárny, a jihokorejský Hyundai Heavy Industries s investicemi v loděnicích.

Nový přístav zvedne zaměstnanost v brazilském loďařství, kde by do pěti až osmi let mělo pracovat asi 300 000 lidí oproti současným 100 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám