Hlavní obsah

Nizozemský ministr financí se ztrapnil. Neví, kdo je v eurozóně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Nizozemský ministr financí Jan Kees De Jager má nejspíš nedostatky ve znalosti zeměpisu a příliš nechápe fungování eurozóny, přestože jeho země evropskou jednotnou měnou platí. Ve čtvrtečním vydání německého deníku Financial Deutschland si stěžuje na nevyvážené zastoupení zemí platících eurem v Evropské centrální bance, dopustil se však několika zásadních chyb.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský ministr financí Jan Kees De Jager

Článek

De Jager chce větší zastoupení Nizozemska a skandinávských zemí v radě ECB a to přesto, že žádný stát Skandinávie (Dánsko, Norsko, Švédsko) eurem neplatí, a tudíž nemůže být v centrální bance zastoupen. Existují tak jen dvě vysvětlení jeho výroků. Šéf nizozemské státní pokladny buď neví, které země jsou v eurozóně, a nebo měl na mysli Finsko, ale kvůli neznalosti geografie jej považuje za skandinávský stát.

Podivná je ovšem i De Jagerova teorie, že důvodem nevyváženosti v čele centrální banky eurozóny je plánovaný odchod jejího šéfa a Francouze Jeana-Clauda Tricheta a jeho nahrazení Italem Mariem Draghim. Draghiho příchod bude nepochybně znamenat odchod dalšího Itala Lorenza Bini Smaghiho, který je členem rady, ale podle nizozemského ministra financí existuje tajná dohoda mezi italským premiérem Silviem Berlusconim a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, že Bini Smaghiho nahradí další Francouz.

"Pokud Itala nahradí Francouz, vyvstává tak otázka, zda je rada vyvážená," podivuje se De Jager ve Financial Times Deutschland. Internetový analytický server Eurointelligence však upozorňuje, že na takovém postupu není vůbec nic divného. Francie má na místo v radě ECB plný nárok, protože patří mezi několik málo zemí eurozóny, které jsou oceněny nejvyšším možným ratingem AAA, což podle Eurointelligence Nizozemec nejspíš neví.

"Pokud bude Bini Smaghi nahrazen Francouzem, neznamená to vůbec žádnou změnu v rozdělení. To jsou velmi zvláštní poznámky, který ukazují, že on (De Jager) vůbec nerozumí evropské geografii a rozhodně nechápe fungování měnové unie," dodává server.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám