Hlavní obsah

Německá ekonomika šlape jako před krizí, Česko se sveze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá ekonomika zrychlila v prvním čtvrtletí tempo růstu díky silné domácí poptávce na 1,5 procenta z výkonu 0,4 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Růst hrubého domácího produktu (HDP) ve srovnání s loňskem spolkový statistický úřad potvrdil na 5,2 procenta, což byla nejrychlejší úroveň od znovusjednocení země v roce 1990.

Článek

Kromě domácí poptávky se na růstu německé ekonomiky výrazně podílel i export. Ekonomové předpokládají, že období nadprůměrně vysokého růstu hnané oživením z těžkého propadu za globální krize zřejmě skončilo.

"Nyní, kdy se ekonomika vrátila na předkrizovou úroveň, by časy nadprůměrného růstu měly skončit," řekl agentuře Reuters Carsten Brzeski z ING. "Nebude to konec oživení, ale přechod k normální situaci, o jaké si mohou některé jiné země eurozóny nyní nechat jen zdát," dodal.

Dobrá zpráva pro Česko

Německo hlásí vzrůstající tendenci veřejných výdajů, probralo se i stavebnictví, kde se rovněž zvýšily investice. Německá ekonomika loni díky silnému vývozu stoupla o 3,6 procenta. Předloni se německý HDP propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.

Dobré výsledky německé ekonomiky nahrávají i té české, neboť Německo je naším významným obchodním partnerem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám