Hlavní obsah

Ekonomickou situaci vidí Češi spíše pesimisticky, ukázal průzkum

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Téměř tři pětiny lidí hodnotí současnou ekonomickou situaci v zemi negativně. Příznivé hodnocení se vyskytlo u desetiny Čechů. O něco optimističtější jsou lidé v hodnocení životní úrovně své domácnosti, když za dobrou ji považují dvě pětiny. Vyplývá to z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Stávající hodnocení ekonomické situace je podstatně lepší, než bylo v první polovině roku 2010, avšak výrazně horší než v období let 2005 až 2008 před nástupem ekonomické krize.

Poněkud optimističtěji se o situaci vyjadřují mladí lidé ve věku 15 až 19 let, absolventi vysokých škol, studenti a podnikatelé. Z hlediska politické orientace pak ti, kdo se hlásí k pravici, především pak stoupenci ODS. Naopak relativně pesimističtějšími jsou lidé ve věku nad 60 let, důchodci a respondenti hlásící se k levici.

Hodnocení životní úrovně se zlepšuje s rostoucím příjmem či stupněm dokončeného vzdělání. Ke spokojenější části obyvatel patří studenti, podnikatelé a živnostníci či potenciální voliči ODS nebo TOP 09.

Skupiny vnímající svou životní úroveň jako horší tvoří především lidé nad 60 let, důchodci, nezaměstnaní či stoupenci ČSSD nebo KSČM.

Reklama

Výběr článků

Načítám