Hlavní obsah

Domácí ekonomika přibrzdí, předpovídá ČNB, ale není důvod k panice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze zhoršila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos centrální banka čeká růst hrubého domácího produktu o 1,5 % proti únorovým 1,6 %. Pro příští rok ČNB zhoršila odhad na 2,8 % z předchozích tří procent. Uvedl to guvernér ČNB Miroslav Singer.

Článek

Růst ekonomiky letos podle Singera zpomalí kvůli rozpočtovým úsporám, odeznění investic do zásob a zpomalení růstu zahraničních ekonomik. "Nic z toho neopravňuje k dramatickému přehodnocení naší stávající pozice," dodal guvernér jedním dechem.

Celková inflace se podle ČNB v současnosti pohybuje kolem dvouprocentního inflačního cíle a na této úrovni se bude nacházet i nadále.

Hlavní rizika, která by mohla ohrozit odhadovaný vývoj, jsou podle Singera vyrovnaná. Proti růstu cen by mohly působit dluhové problémy některých zemí eurozóny.

Ve prospěch růstu cen může působit méně protiinflační působení vývoje domácí ekonomiky, tedy dřívější zrychlení ekonomického růstu.

Reklama

Výběr článků

Načítám