Hlavní obsah

Čtvrtina Čechů platí účty se zpožděním

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bezmála čtvrtina Čechů zapomíná platit své účty včas, překračuje dobu splatnosti a dostává upomínky o zaplacení. Některé k jejich uhrazení dokonce přivede až omezení poskytované služby. Vyplývá to z průzkumu ČSOB a Poštovní spořitelny, jak uvedla mluvčí Poštovní spořitelny Denisa Salátková.

Foto: Profimedia.cz

Téměř čtvrtina Čechů překračuje dobu splatnosti svých účtů.

Článek

Průzkum potvrdil větší finanční svědomitost obyvatel menších měst. Zatímco opožděně složenky platí jen 13 % obyvatel obcí do pěti tisíc obyvatel, ve velkoměstech s pravidelným zpožděním plateb bojuje více než 30 % lidí.

„Dodržet termín splatnosti mají problém především muži, ženy jsou v tomto ohlednu pečlivější,“ doplňuje Petr Jaroš, výkonný ředitel pro obchodní rozvoj a strategii Poštovní spořitelny.

Internetové bankovnictví pro placení účtů podle průzkumu používá 66 % Čechů. Bezmála polovina z nich příkazy k úhradě vyplňuje doma. Jen 3 % lidí vedou svůj finanční život prostřednictvím pracovního počítače. „Potěšující zjištění je, že z internetových kaváren své elektronické bankovnictví obsluhuje jen 0,2 % lidí. Ukazuje to na skutečnost, že základy internetové bezpečnosti už si většina z nás osvojila,“ říká Jaroš.

Nejčastější příčinou chybně zadané platby je nesoustředěnost. Více než 10 % Čechů má zkušenost, že peníze omylem odeslali na špatný bankovní účet. V 53 % případů se jednalo o částku do 500 korun. Částku nad dva tisíce korun už v minulosti na špatný účet odeslalo 18 % lidí.

Anketa

Platíte své účty včas?
Ano, vždy
52,1 %
Jak kdy, záleží na situaci
44,6 %
Platím až na základě upomínky
2 %
Platím, až když mi dodavatel omezí službu
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1604 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám