Hlavní obsah

Benzín rekordně zdražuje, blíží se až 37 korunám

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nejprodávanější benzín Natural 95 se v průměru vyšplhal na 35,01 Kč za litr a připsal si tak další nelichotivý rekord. Na některých místech se cena blíží až 37 korunám. Za uplynulý týden zdražil benzín v průměru o 47 haléřů. Cena nafty se zvýšila o 42 haléřů na průměrných 34,49 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Foto: Profimedia.cz

Cena benzínu pokořila v průměru pětatřicetikorunovou hranici.

Článek

Důvod zdražování lze spatřovat v růstu cen ropy na světových trzích. Ve středu se severomořská ropa Brent obchodovala za přibližně 122 dolarů za barel.

Přetrvávající boje v Libyi, potažmo v dalších částech arabského světa drží ceny na vysokých úrovních, jak pro Novinky připomněl analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. Situace by se podle Hatlapatky ještě zdramatizovala, kdyby se vlna nepokojů rozšířila do klíčového světového producenta Saúdské Arábie.

Podle serveru českýbenzín.cz se ve čtvrtek blížila cena Naturalu 95 na některých benzínkách v Jihomoravském kraji k 37 Kč za litr, nafta ve středu byla k mání za víc než 36 Kč. Rovněž v Praze se ve čtvrtek u některých čerpacích stanic Natural 95 pohyboval nedaleko sedmatřicetikorunové hranice za litr.

Čeká se další růst

Vyšší ceny u tuzemských benzínek navíc tlumí podle Hatlapatky silná koruna vůči dolaru, „jinak bychom se pohybovali mnohem výš“, dodal. Lze se domnívat, že cena v dohledné době i nadále poroste.

Z dlouhodobého pohledu stojí benzín nejvíc v Jihomoravském kraji, kde se litr v průměru prodával za 35,60 Kč. Na opačném konci stojí Liberecký kraj, kde motoristé mohli čerpat litr za 34,42 Kč.

Pokud jde o naftu, v Praze její cena vyskočila na 34,96 Kč za litr. V Libereckém kraji stála v průměru 34,12 Kč/l.

Anketa

Tankujete s rostoucí cenou pohonných hmot méně často?
ano, jízdy autem se snažím omezovat
64,7 %
ano, zkouším jezdit úsporněji
16,1 %
ne, s rostoucími cenami jsem se smířil/a
14,3 %
ne, jde jen o pár desetikorun
4,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8623 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám