Hlavní obsah

Ropa může dramaticky podražit, varuje Saúdská Arábie

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena ropy by mohla vyskočit na 200 až 300 dolarů za barel, pokud Saúdskou Arábii zasáhnou vážné politické nepokoje. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na slova bývalého saúdskoarabského ministra ropného průmyslu šajcha Zakího Jamáního.

Článek

„Pokud se něco přihodí v Saúdské Arábii, ropa vyletí na 200 až 300 dolarů,“ uvedl Jamání s tím, že to sice nepředpokládá v současné době. „Ale kdo čekal, že se něco takového přihodí v Tunisku?“ dodal vzápětí.

Na otázku, zda by Spojené státy mohly uspět při snižování závislosti na saúdskoarabské ropě, odpověděl: „Američtí prezidenti to říkají od 50. let minulého století.“

Americký prezident Barack Obama minulý týden navrhl snížit dovoz ropy o třetinu v porovnání se stavem před deseti lety.

Saúdská Arábie je jedním z nejvýznamnějších světových producentů ropy a denně jí vytěží přes devět miliónů barelů. Navíc pokrývá i produkci Libye, kde se kvůli rozsáhlým nepokojům těžba prakticky zastavila.

I v úterý se ropa držela na vysokých hodnotách. Barel severomořské ropy Brent se prodával za více než 120 dolarů, barel americké lehké ropy WTI přesáhl 108 dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám