Hlavní obsah

Navýšení fondu eurozóny blokují proevropští Finové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Proevropská finská vláda blokuje případnou dohodu eurozóny o navýšení peněz v současném záchranném fondu (EFSF). Zemi totiž čekají příští měsíc důležité volby a v průzkumech výrazně posiluje populistická a protievropská strana Praví Finové. Současná vláda se tak bojí schválit navýšení fondu, aby protievropské nálady v zemi ještě nevzrostly. Píše o tom deník Financial Times.

Článek

Eurozóna chce zvýšit úvěrovou kapacitu EFSF až na 440 miliard eur (asi 10,5 biliónu korun), aby zajistila stabilitu eura během případného opakování dluhových krizí. Země platící evropskou jednotnou měnou sice již loni v květnu do záchranného fondu 440 miliardami eur přispěli, celkem 190 miliard eur (zhruba 4,5 biliónu korun) však představuje rezerva, která slouží k tomu, aby si EFSF udržel nejvyšší možný rating AAA. Navýšení kapacity fondu tak ve skutečnosti znamená, že členské státy budou muset navýšit svůj dosavadní příspěvek.

Podle očekávání expertů i médií se měla eurozóna na navýšení kapacity dohodnout již na mimořádném summitu, který se uskutečnil 11. března v Bruselu. Unijní prezident Herman Van Rompuy a šéf Evropské komise José Barroso však překvapivě tento kompromis na závěrečné tiskové konferenci neoznámili. Za jejich zdrženlivými komentáři stálo zablokování jednání finskou vládou, což vychází najevo až nyní.

Navýšení fondu již odmítl evropský výbor finského parlamentu, který navíc čeká 17. dubna rozpuštění. Jakékoliv rozhodnutí eurozóny před tímto datem je tak velmi nepravděpodobné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám