Hlavní obsah

Nezavrhujme jádro, apeluje generální tajemník OECD

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría vyslovil znepokojení, že jaderná krize v Japonsku způsobená pátečním zemětřesením a následnou masivní vlnou tsunami by mohla vést ke globálnímu odporu proti využívání jaderné energie. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Generální tajemník OECD Ángel Gurría

Článek

„Mám obavy, že odpor proti jaderné energii nepřihlíží k výjimečným okolnostem,“ poznamenal Gurría pro rádio BBC. Podle něj jaderná energie představuje významný nástroj v boji proti klimatickým změnám a pomáhá udržovat ekonomiku v chodu.

„Neměli bychom dovolit, aby nás tato nehoda odchýlila od tohoto přesvědčení,“ dodal Gurría.

V souvislostmi s výraznými potížemi japonské jaderné elektrárny Fukušima zahájila Čína komplexní bezpečnostní kontroly svých jaderných elektráren a současně pozastavila schvalovací proces u nově navržených.

Německo uzavřelo sedm nejstarších jaderných elektráren vyrobených před rokem 1980. Tento krok měl za následek zdražení elektřiny v Evropě, zejména v Německu, Španělsku a Francii.

Generální tajemník se domnívá, že náklady na obnovu japonské ekonomiky zvednou zadlužení země. Ta se však z toho dokáže dostat díky vysoké míře domácích úspor.

Reklama

Výběr článků

Načítám