Hlavní obsah

V Číně žádné protesty nehrozí, je přesvědčen tamní premiér

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína nemůže být v žádném případě srovnávána s blízkovýchodními a severoafrickými státy, které se v současné době zmítají v rozsáhlých nepokojích. Uvedl to čínský premiér Wen Ťia-pao, jak informovala agentura AP.

Foto: John Kolesidis , Reuters

Čínský premiér Wen Ťia-pao

Článek

Hlavní důvod podle premiéra spočívá v ekonomické situaci a hospodářském růstu. „Sledovali jsme pozorně turbulence v některých severoafrických a blízkovýchodních zemích. Jsme přesvědčeni, že nemůže docházet ke srovnání mezi Čínou a těmito zeměmi,“ uvedl Wen Ťia-pao s tím, že čínská vláda učinila podstatné kroky k řešení úkolů a problémů ekonomického a sociálního rozvoje země.

Hospodářství dosáhlo v posledních dvou letech desetiprocentního růstu. S tím souvisí i zlepšení životních podmínek a pracovních příležitostí pro 1,34 miliardy obyvatel Číny, je přesvědčen premiér.

Podle něj rovněž dvě pětiletá funkční období zabraňují tomu, aby se v nejlidnatější zemi světa držely u moci dlouhá desetiletí zkorumpovaní despotové.

Pluralitní systém zatím v nedohlednu

Všečínské shromáždění lidových zástupců se v pondělí usneslo na zvýšení sociálních výdajů, na kontrolách inflace či nejrůznějších opatřeních kvůli zmenšení rozporu mezi bohatými a chudými.

Vláda je totiž poplašena zprávami neznámého původu, které se šíří po internetu a vyzývají Číňany k pouličním vládním protestům každou neděli po vzoru Tuniska a Egyptu. Žádné nepokoje se však zatím nekonají.

Předseda stálého výboru Všečínského shromáždění lidových zástupců Wu Pang-kuo nicméně minulý týden vyloučil možnost, že by byl v Číně zaveden pluralitní systém nebo rozdělena moc jako na Západě. Čína je v současné době druhou největší světovou ekonomikou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám