Hlavní obsah

Mezeru v dodávkách libyjské ropy pokryje Saúdská Arábie

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Saúdská Arábie jakožto největší světový vývozce ropy je schopná pokrýt veškeré libyjské ropné výpadky. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na slova Nobua Tanaky, šéfa Mezinárodní agentury pro energii (IEA).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„I když Libye zcela zastaví těžbu, tak výpadek 1,5 miliónu barelů za den může Saúdská Arábie nahradit,“ nechal se slyšet Tanaka při návštěvě Polska. Přesto neopomněl zdůraznit, že napjatá situace v severoafrické zemi mu dělá starosti

Cena severomořské ropy Brent se během středy šplhá k 116 dolarům za barel. Přiblížila se tak k více než dvouletým maximům z minulého týdne. Podle některých analytiků by se cena ropy mohla letos dostat i na 160 dolarů.

„Pokud ceny ropy zůstanou nad 100 dolary po zbytek roku, bude hospodářské oživení obtížné zejména pro rozvojové země,“ připomněl Tanaka. Dodal však, že situace je odlišná od té v roce 2008. „Můžeme uvolnit dva milióny barelů denně po dobu dvou let,“ uklidňoval Tanaka trhy.

Podle nejmenovaného libyjského ropného experta může ropa příští měsíc stoupnout na 130 dolarů, pokud krize v zemi bude nadále pokračovat.

Libye je dvanáctým největším vývozce ropy na světě a podílí se téměř dvěma procenty na celkové světové produkci. Vývoz černého zlata ze země se fakticky zastavil.

Tanaka rovněž vyzval Evropskou unii, aby se zabývala nižší spotřební daní u pohonných hmot, pokud cena ropy zůstane i příští měsíc nad 100 dolary.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám