Hlavní obsah

ČOI poprvé vytáhla mobilní laboratoř a hned objevila závadnou naftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichovice

Prodej závadné nafty ve středočeských Mnichovicích v neděli zakázala Česká obchodní inspekce (ČOI), informovala televize Prima. ČOI při kontrole poprvé použila rychlé mobilní laboratoře, díky kterým měla možnost znát výsledky jen pár hodin po odběru. Prodej nafty byl zakázán ještě před tím, než řidiči naftu vytankovali.

Foto: Profimedia.cz

Inspektoři zakázali prodej nafty ve středočeských Mnichovicích vůbec poprvé v historii. Ilustrační foto

Článek

"Výsledek byl špatný, byl v hodnotách horších než obvykle, a proto k zákazu došlo. Na problém byli naši inspektoři upozorněni náhodným spotřebitelem, že by mohlo docházet v jedné blízké čerpací stanici pohonných hmot k prodeji nekvalitního paliva. Proto jsme na místo vyrazili s naší mobilní laboratoří a prodej pár hodin po odebrání závadných vzorků zakázali. Je to poprvé," uvedl ředitel středočeského inspektorátu ČOI Ivan Kruliš.

"Jedna věc je ona preventivní stránka, kdy zveřejňujeme naše nálezy. Druhá věc je ochraňovat motoristy před nekvalitním palivem, takže v tomto je to novinka a já jsem rád, že to funguje," komentoval zásah ČOI ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

Nejvíce nedostatků se nachází u motorové nafty

Podíl nekvalitních pohonných hmot zjištěných u tuzemských čerpacích stanic v lednu klesl z prosincových 13,9 procenta na 4,5 procenta. Nedostatky inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) zjistili hlavně u motorové nafty.

ČOI v uplynulém týdnu na internetu zveřejnila také seznam čerpacích stanic, u kterých v lednu nabyly právní moci pokuty uložené za prodej nekvalitních pohonných hmot. Nejvyšší celkovou pokutu 300 tisíc korun dostala čerpací stanice H oil v Netvořicích na Benešovsku, a to za nedostatky zjištěné při dvou kontrolách loni v létě.

Reklama

Výběr článků

Načítám