Hlavní obsah

Banky zvedly úroky, hypotéky zdražují

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na přelomu ledna a února začaly růst úrokové sazby, což s největší pravděpodobností zastaví další zlevňování hypoték. Jak pro Novinky uvedl mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň, nízké sazby nebyly z dlouhodobého hlediska udržitelné.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

"Nízké sazby nejsou dlouhodobě udržitelné. Jejich nízká míra nebyla dána ekonomickými důvody, ale vlivem vzájemného soupeření mezi jednotlivými bankami," připomněl Kofroň.

Například Raiffeisenbank zvedla podle hypoindexu.cz úrokovou sazbu fixovanou na pět let o 0,5 procenta, LBBW Bank o 0,45 procenta.

"Sazby u hypotečních úvěrů byly upraveny k 11. lednu, kdy skončila akční nabídka hypoték," uvedla pro Novinky mluvčí ČSOB Pavla Hávová. V současné době nejnižší úroková sazba platí pro hypoteční úvěry do 70 procent zástavní hodnoty nemovitosti s fixací na tři roky nebo pět let a činí 4,39 procenta.

Hypoteční banka upravila sazby hypotečních úvěrů k 1. únoru. „O jednu desetinu procenta se zvýšily sazby u tříletých a desetiletých fixací. U pětiletých bude navýšení o dvě desetiny procenta,“ informovala Novinky mluvčí Hypoteční banky Irena Zatloukalová.

Mírné snížení sazeb se podle mluvčí dotklo jednoletých fixací a především patnáctiletých a delších fixací.

„K úpravám úrokových sazeb hypotečních úvěrů jsme museli přistoupit vzhledem k vývoji cen peněz na mezibankovních a především dluhopisových trzích,“ okomentoval zvýšení sazeb Martin Vašek, náměstek generálního ředitele Hypoteční banky pro věci finanční.

Během loňského roku zaznamenaly sazby obecně pokles až na tříleté minimum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám