Hlavní obsah

Ekonomika eurozóny i EU loni rostla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Hospodářství eurozóny ve 4. čtvrtletí loňského roku vzrostlo mezičtvrtletně o 0,3 procenta a v celé Evropské unii o 0,2 procenta, uvedl v rychlém odhadu evropský statistický úřad Eurostat. Proti stejnému období roku 2009 jde o meziroční nárůst o dvě procenta u unijních států platících eurem a o 2,1 procenta u celé EU.

Foto: Reuters

Článek

Za celý rok 2010 hrubý domácí produkt (HDP) jak v eurozóně, tak v celé EU vzrostl podle evropských statistiků o 1,7 procenta.

Data pro eurozónu zůstala poněkud za očekáváními, neboť ekonomové předvídali nárůst pro tento blok o 0,4 procenta.

Pro srovnání, v posledním loňském čtvrtletí hrubý domácí produkt Spojených států stoupl o 0,8 procenta proti předchozímu čtvrtletí, v Japonsku naopak o 0,3 procenta poklesl. Při meziročním srovnání ve Spojených státech HDP vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí o 2,8 procenta a v Japonsku o 2,6 procenta.

Česko i Německo rovněž v růstu

Česká ekonomika ve 4. čtvrtletí loňského roku meziročně rostla o 2,9 procenta, což je méně, než očekávali ekonomové. Za celý loňský rok hrubý domácí produkt (HDP), očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy, stoupl o 2,3 procenta.

Podle úterních údajů spolkového statistického úřadu německá ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku lehce zrychlila meziroční tempo růstu na 4 procenta z 3,9 procenta ve 3. čtvrtletí. Za celý loňský rok si připsala největší evropská ekonomika 3,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám