Hlavní obsah

Čína se stala druhou největší ekonomikou světa a míří výš

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská ekonomika po 42 letech ztratila pozici druhé největší ekonomiky světa a její místo zaujala Čína. Vyplývá to z dat za rok 2010 zveřejněných v pondělí. Čínská ekonomika bude dále růst, předstihne USA a stane se největší na světě, tvrdí analytici. Odhadují, že se tak může stát již za deset let.

Foto: Aly Song, Reuters

Motocyklista v šanghajském přístavu projíždí kolem nákladních kontejnerů.

Článek

Japonská vláda odmítla přičítat propadu v tabulce velkou důležitost. „Naše ekonomika nesoutěží o umístění, ale slouží k zlepšení životů občanů,“ řekl ministr financí Kaoru Josano a dodal: „Jako sousedská země vítáme rychlý růst ekonomiky Číny“.

Ačkoliv japonská ekonomika zaujímá pozici až za Čínou, zůstává průměrný Japonec zhruba desetkrát bohatší než průměrný Číňan, podotkla agentura AFP.

Japonskou ekonomiku v posledním čtvrtletí loňského roku poznamenal pokles poptávky i vývozu, zatímco v Číně se dařilo výrobě.

Ačkoliv ekonomický propad v posledním kvartále nebyl tak výrazný, jak se v Japonsku očekávalo, a za celý rok ekonomika vůbec poprvé za tři roky stoupla, a to o 3,9 procenta, na čínský růst 10,3 procenta to nestačilo. Tokio objem ekonomiky země vyčíslilo na 5,474 biliónu dolarů, zatímco objem té čínské ve stejnou dobu činil 5,8 biliónu.

Japonsko, jež dostal na druhou příčku ve světě ekonomický zázrak po druhé světové válce, trápí deflace a největší veřejný dluh mezi průmyslově nejrozvinutějšími zeměmi.

Číňané atakují americkou pozici

Analytici se shodují v pokračující expanzi čínské ekonomiky, liší se však v odhadech, kdy by mohla vystřídat americkou na špici. Světová banka a další ale odhadují, že se tak stane nejpozději roku 2025. „Je realistické říct, že během deseti let bude Čína srovnatelnou ekonomikou s USA,“ citovala BBC Toma Millera, ekonomického analytika působícího v Pekingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám