Hlavní obsah

Nizozemsko schválilo první jadernou elektrárnu po 40 letech

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Borssele

Nizozemská vláda potvrdila zájem postavit novou jadernou elektrárnu, první takřka po čtyřiceti letech. List Volkskrant v sobotu napsal, že parlament o tom v dopise informoval ministr hospodářství Maxim Verhagen, podle něhož dvě firmy čekají jen na udělení povolení. Přidělení licence podmiňuje splnění bezpečnostních kritérií a zabezpečení financování.

Foto: Profimedia.cz

Kontejner s jaderným odpadem v nizozemském Borssele.

Článek

Pokud se tak stane, Nizozemsko začne v roce 2015 s výstavbou prvního jaderného reaktoru od počátku sedmdesátých let. Má se tak stát v Borssele, kde od roku 1973 pracuje jediná nizozemská atomová elektrárna. Ta měla být uzavřena v roce 2003, avšak vláda o tři roky později rozhodla, že ji nechá v provozu do roku 2034.

Volkskrant upozornil, že fakt, že vláda považuje jadernou energii za poměrně lacinou a neškodící životnímu prostředí, svědčí o obratu - až dosud dostávala jednoznačnou přednost energie z větrných a solárních elektráren.

Reklama

Výběr článků

Načítám