Hlavní obsah

Ruští boháči už zase bohatnou, Abramovič se ale nevejde do první trojky

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Majetek nejmovitějších lidí v Rusku stoupá a vrací se do sfér, kde se nacházel v období před finanční krizí. Vyplývá to z žebříčku časopisu Finans, který vyjde příští pondělí. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Roman Abramovič

Článek

V současné době se Rusko může pochlubit 114 miliardáři, tedy lidmi, jejichž majetek přesáhl miliardu dolarů. To je značně víc oproti 77 osobám v loňském roce, v době před celosvětovou krizí jich bylo 101.

Jak z informací časopisu vyplývá, Roman Abramovič, majitel fotbalového klubu Chelsea, jehož bránu hájí Petr Čech, letos po osmi letech z trojice nejbohatších vypadne a skončí čtvrtý. Loni obsadil třetí příčku se 17 miliardami dolarů, letos má mít na účtu jen 11,2 miliardy.

Loni si vedli nejlépe ve střádání peněz šéf ocelářského kolosu NLMK Vladimir Lisin (18,8 miliardy dolarů) a podnikatel Michail Prochorov (17,85 miliardy dolarů). Žhavými kandidáty na uprázdněné místo v top trojce by mohli být senátor Sulejman Kerimov, majitel finanční skupiny Alfa Group Michail Fridman a vlastník hliníkárenského kolosu Rusal Oleg Děripaska.

Podle časopisu Finans činí majetek nejbohatších deseti Rusů 182 miliard dolarů, což představuje vzestup proti 139 miliardám v loňském roce, nicméně nedosahuje 221 miliard v roce 2007. Do vybrané společnosti 500 nejbohatších Rusů je podle časopisu zapotřebí minimálně 160 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám