Hlavní obsah

Šéfka České pošty Hrdá má skončit ke konci února

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Generální ředitelka České pošty (ČP) Marcela Hrdá by měla odejít z funkce ke konci února. Ministr vnitra Radek John (VV) jí vyčítá zejména nekoncepčnost, rušení poboček a podcenění přípravy na transformaci ze státního podniku na akciovou společnost. Ministr zároveň připravuje nezávislé výběrové řízení na pozici generálního ředitele ČP a hodlá řešit i personální otázky v nižším managementu.

Článek

Nekoncepčnost stávajícího vedení vidí John v odmítnutí střednědobého plánu do roku 2015, kterému chybí promyšlená strategie.

Podle Johna rušení poboček je doposud spíše vedeno okamžitým ekonomickým tlakem, nikoli promyšlenou strategií. „Stávajícímu vedení vyčítám i nedostatečnou komunikaci se samosprávami, které byly často přehlíženy,“ sdělil John.

Výběrovou komisi hodlá John složit z odborníků. Chce oslovit například náměstka ministerstva financí Zdeňka Zajíčka, který v minulosti například vedl dozorčí radu pošty. "Složení výběrové komise budu konzultovat s premiérem Nečasem, abychom hned od počátku předešli jakýmkoliv pochybnostem," uvedl John.

Hrdá byla do funkce jmenována na konci roku 2009. Dříve působila ve vrcholových pozicích ve společnosti Letiště Praha. Podle některých informací měla již rezignovat, tuto informaci však Hrdá později popřela.

Česká pošta loni předběžně skončila se ziskem před zdaněním 250 až 280 milionů Kč, i když počítala s výrazně nižším profitem kolem 50 miliónů Kč. Průměrný počet zaměstnanců státního podniku se v loňském roce snížil o 574 lidí na 34 374 pracovníků. Pošta provozovala 3359 poboček, tedy o 13 méně než o rok dřív.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám