Hlavní obsah

Proti Česku se chystá arbitráž za 12 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americká mezinárodní investiční společnost Washington Investment Company LLC (WIC) ve středu potvrdila, že je připravena vést s Českou republikou arbitráž ohledně zmařené investice týkající se IT zakázek pro státní podnik Lesy ČR. WIC totiž ministerstvu financí (MF) doručila dvě oznámení o existenci sporu, což je krok předcházející případné arbitráži. WIC požaduje po státu 12 miliard korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Mohu potvrdit, že jsme dostali dvě oznámení o sporu od této společnosti s vyčíslením údajně ušlého zisku. Nyní obě podání studujeme a připravujeme se na další kroky," uvedl mluvčí MF Ondřej Jakob. Po oznámení sporu vždy běží lhůta šesti měsíců, a následně se rozhoduje, zda bude skutečně zahájena arbitráž.

WIC oznámila zahájení sporu s ČR ve dvou samostatných případech. První spor vznikl v roce 2007 v souvislosti s postupem podniku Lesy ČR, který po změně svého vedení ukončil dojednané zakázky na dodávky informačních technologií a služeb s firmami Aventic International a A-Services Společnosti tehdy patřily WIC. Obě firmy jsou nyní v likvidaci.

Druhý, menší spor souvisí s postupem daňové správy vůči několika firmám skupiny WIC group a Sei group.

Prohrané miliardy

Koncem loňského prosince Česko prohrálo arbitráž s ČSOB ohledně záruk za 33,3 miliardy korun poskytnutých při převzetí zkrachovalé IPB a musí bance zaplatit 1,6 miliardy korun. Největší sumu, deset miliard korun, stát prohrál v arbitráži se společností CME Ronalda Laudera, která financovala rozjezd televize Nova.

Česko přišlo v arbitrážích v novodobé historii už o desítky miliard korun. V hrubém součtu se jedná o částku přesahující 22 miliard, kterou ČR prohrála.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám