Hlavní obsah

Českým drahám za loňský rok vzrostly tržby z jízdného

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České dráhy (ČD) za rok 2010 zaznamenaly oproti předchozímu roku nárůst tržeb z prodeje jízdenek o 169,5 miliónu Kč na téměř 5,9 miliardy Kč. Za tříprocentním růstem tržeb stojí zvyšující se průměrná vzdálenost, jak uvedl Radek Joklík z ČD. Počet cest vlaků se meziročně mírně snížil o 0,1 %.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Počet cest uskutečněných vlaky ČD zůstal v roce 2010 na necelých 163 miliónech, tedy stejně jako v předchozím roce. Současně s tím rostl přepravní výkon a průměrná přepravní vzdálenost," sdělil Joklík.

Ve vnitrostátní přepravě se tržby zvýšily o 203 miliónů. Také tržby z mezinárodní přepravy rostly. V eurech dosáhly meziročně dvouprocentního nárůstu. Kvůli silné koruně je však podle Joklíka výsledná částka v korunách meziročně o 33,5 miliónu nižší.

Počet zákazníků proti předloňskému roku, kdy společnost zaznamenala sedmiprocentní úbytek cestujících, se prakticky nezměnil. "Kvůli vyšší nezaměstnanosti a nižšímu počtu žáků a studentů mírně poklesl počet traťových či žákovských jízdenek pro pravidelné dojíždění do zaměstnání a do školy, naopak se výrazně zvyšuje počet cestujících na střední a delší vzdálenosti," informoval Joklík.

V roce 2009 ohlásily ČD přibližně miliardovou ztrátu, podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského by loňský rok mohly ČD zakončit na nule.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám