Hlavní obsah

Panika kolem vajec zřejmě přijde firmu na milióny korun

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poplach kolem dioxinů v německých potravinách bude stát společnost Česká drůbež, jednoho z významných středoevropských výrobců a distributorů vajec, milióny korun. Státní veterinární správa nechala před týdnem ze sítě Penny Marketů stáhnout dvě stě tisíc vajec, které Česká drůbež dovezla z Německa.

Foto: Michael Urban, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Nepovolené množství dioxinů sice neobsahoval ani jeden kontrolovaný vzorek, nehrála ale registrační čísla. Obchodní řetězec pak dal stáhnout kvůli panice mezi zákazníky i dalších tři čtvrtě miliónu vajec od uvedené farmy, a to přesto, že je snesly české slepice krmené českým krmivem. „Nežli se vše vyřeší, přijdeme o deset až dvacet miliónů korun,“ řekl Právu jednatel firmy Petr Červený.

„Naše kvalitní vajíčka teď musíme prodávat hluboko pod cenou na Slovensko nebo do Maďarska, na každém ztrácíme až padesát haléřů,“ upozornil Červený a rozhodnutí veterinární správy, založené na problémech s registračním číslem německé třídírny, označil jako naprosto neodůvodněné a nespravedlivé.

Kde je zakopán pes?

To odmítá Richard Bílý, ředitel Státní veterinární správy v Plzeňském kraji, kde má farma svůj velkochov nosnic. „Číslo registrace musí každému zákazníkovi umožnit, aby na oficiálním seznamu dohledal, odkud vejce pochází, zda není z farmy, kde se našly vzorky s dioxinem. A to uvedené číslo nesplňovalo. Teď nemůžeme říci, zda se skutečně jednalo jen o administrativní závadu, nebo o úmysl,“ upozornil Bílý.

Základní chybu podle něj udělal Penny Market, když porušil zákon a už zhruba před rokem nenahlásil, že prodává vejce z Německa. „Na chybu s registrací se mohlo přijít už tehdy a nemusela se řešit teď, v čase aféry kolem dioxinů,“ podotkl Bílý.

Nejasnosti kolem registračního čísla si bude muset vyjasnit německá a česká strana, možná až na úrovni ministerstev zemědělství. „Rozhodnutí by mělo padnout v řádu několika dnů,“ uvedl Bílý. Pokud se ukáže, že německá třídírna byla v pořádku, ale nehraje číslo, bude jej muset dodavatel vajec na u nás prodávaných baleních přelepit správným označením.

Ve vepřovém se dioxiny neprokázaly

Státní veterinární správa v souvislosti s dioxinovým případem ve čtvrtek oznámila, že vepřové maso, které se z Německa přivezlo do ČR, nemělo vyšší hladinu této látky.

Podle veterinářů šlo do prodeje asi 4500 kilogramů masa z prasat, která byla krmena směsí s nebezpečnou látkou.

Zásilka směřovala do Ústeckého a Středočeského kraje. Část masa veterináři zadrželi v Ústeckém kraji. Poté, co prošlo kontrolou, ho opět poslali do obchodní sítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám