Hlavní obsah

Řecku vládnou věřitelé, varuje pravoslavná církev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecká pravoslavná církev ostře vystoupila proti tomu, že se země podřizuje diktátu Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Řecko loni před finančním krachem zachránila právě pomoc těchto institucí, které za ni požadují přijetí série úsporných opatření. Vedení pravoslavné církve vydalo dokument k ekonomické a sociální krizi, který bude v neděli čten v kostelích.

Foto: Profimedia.cz

Řecký ministr financí George Papaconstantinou

Článek

"Naše země zřejmě již není svobodná, ale vládnou jí věřitelé. V sociální oblasti jsou zpochybňována práva (pracujících) s odůvodněním, že tato opatření nám vnucují věřitelé, jakoby země byla okupavána," uvádí se v textu. Pravoslavná církev, které se v zemi, kde je více než 90 procent pravoslavných, těší velkému vlivu a není oddělena od státu, v dokumentu přímo nejmenuje EU či MMF.

Vinu za to podle ní nesou politici, kteří jsou desetiletí stejní a jejichž jediným cílem je být u moci, bez ohledu na zájmy lidu a země.

Podle dokumentu by si ale měli uvědomit svou vinu i Řekové, kteří byli nezodpovědní, nechávali se zlákat snadným obohacováním a požitkářstvím. Církev je vyzývá, aby se vrátili do jejího lůna a místo konzumním stylem čelili krizi odříkáním.

Reklama

Výběr článků

Načítám