Hlavní obsah

Česko dostane od EU na povodně 130 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Česko získá z Evropské unie přes pět miliónů eur (téměř 130 miliónů korun) na úhrady části škod po květnových a červnových povodních, které postihly severovýchod země. Uvedla to Evropská komise.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Řeka Labe částečně vylitá z břehů u Brodu na Náchodsku.

Článek

Česko bylo v květnu a v červnu zasaženo ničivými dešti, které na severovýchodě země vyvolaly záplavy. Ty poškodily veřejnou infrastrukturu i majetky lidí a firem. Česko kvůli tomu v červenci požádalo o pomoc z Fondu solidarity, který k podobným účelům v EU slouží.

"Celkově jde o částku 5,1 miliónu eur, kterou by měly získat postižené regiony – Moravskoslezský, Olomoucký, Zlínský a Jihomoravský kraj. O rozdělení této pomoci mezi příjemce je třeba ještě rozhodnout na národní úrovni," uvedla velvyslankyně při EU Milena Vicenová.

České úřady podle údajů komise celkové přímé škody odhadly na více než 204 miliónů eur (asi 5,1 miliardy korun). To je méně, než kolik vyžadují pravidla pro poskytování pomoci v podobných případech. Avšak vzhledem k tomu, že Češi zažádali společně s Polskem a Slovenskem, tak nakonec pomoc z Bruselu získají. Podle Vicenové lze ukončení celé procedury, pokud vše půjde podle plánu, očekávat na přelomu února a března příštího roku.

Ze zmiňovaného fondu už ČR čerpala kvůli povodním z roku 2002. Do Česka z něj postupně tehdy zamířilo přes 30 miliónů eur (podle aktuálního kurzu 773 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám