Hlavní obsah

České stavebnictví v říjnu zmírnilo předchozí pokles

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tuzemská stavební výroba v říjnu meziročně zmírnila pokles na 1,4 procenta ze zářijového poklesu o 5,1 procenta. Počet zahájených bytů se propadl o 25,4 procenta na 2023 bytů. Oznámil to v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve srovnání s předchozím měsícem bylo stavebnictví v říjnu o 1,2 procenta výkonnější. Produkce pozemního stavitelství, tedy hlavně výstavby budov, v říjnu meziročně vzrostla o 2,3 procenta. Inženýrské stavitelství naopak kleslo o 7,4 procenta.

Počet vydaných stavebních povolení se v říjnu meziročně snížil o 5,7 procenta, stavební úřady jich vydaly 9380. Orientační hodnota povolených staveb činila 40,2 miliardy a v porovnání se stejným obdobím roku 2009 vzrostla o 15,9 procenta.

Počet zahájených bytů v rodinných domech meziročně poklesl o 23,8 procenta. Počet zahájených bytů v bytových domech vzrostl o 16,7 procenta. "Tento nárůst byl ovlivněn neobvykle nízkou srovnávací základnou z října 2009, kdy počet zahájených bytů v bytových domech meziročně klesl o 79,2 procenta," uvedli statistici.

Počet dokončených bytů v říjnu meziročně vzrostl o 11,5 procenta na 3495 jednotek. Počet dokončených bytů v rodinných domech vzrostl o 13,1 procenta, v bytových domech bytových o 1,8 procenta.

Blýskání na lepší časy

„Říjnové výsledky českého stavebnictví potvrzují pokračující trend poklesu v oblasti inženýrského stavitelství. Blýskáním na lepší časy by se mohl zdát mírný nárůst v oblasti pozemního stavitelství,“ uvedla Dana Dvořáková ze společnosti KPMG Česká republika.

Kromě nízké srovnávací základny, která k tomuto růstu značnou měrou přispěla, však podle Dvořákové zůstává otázkou, jak se na tomto růstu podílelo horečné dokončování fotovoltaických elektráren, a tudíž zda by tento mírný růst měl být důvodem k optimismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám